Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji

Manfaat, Jenis-Jenis Jambu Biji, Klasifikasi, Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya


Hai Sahabat…Kali ni kita akan membahas ihwal Jambu Biji. Untuk lebih jelasnya simak klarifikasi berikut ini.


Jambu biji (Psidium guajava) atau Jambu Batu, Jambu Klutuk, atau Jambu Siki ialah Salah satu tumbuhan buah tropis yang berasal dari famili Myrtaceae. Tanaman buah jambu biji ini berasal dari Brasil yang kemudian menyebar ke Indonesia melalui Thailand. Jambu biji mempunyai buah berwarna hijau dengan daging buah berwarna merah atau putih dan mempunyai rasa manis-asam.


 Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji



Klasifikasi ilmiah Jambu Biji

Kerajaan: Plantae

(tidak termasuk): Angiospermae

(tidak termasuk): Eudikotils

(tidak termasuk): Rosids

Ordo: Myrtales

Famili: Myrtaceae

Upafamili: Myrtoideae

Bangsa: Myrteae

Genus: Psidium

Spesies: P. guajava



Kandungan Jambu Biji/100 gram

Serat diet 5.4 g 14%

Air 86 gram

Besi 0,26 mg 3%

Crypto-xanthin-ß 0 mcg

Elektrolit

Energi 68 Kcal 3,5%

Folates 49 mcg 12,5%

Fosfor 11 mg 2%

Thiamin 0,067 mg 5,5%

Total Lemak 0,95 g 3%

Vitamin A 624 IU 21%

Vitamin C 228 mg 396%

Vitamin E 0,73 mg 5%

Vitamin K 2.6 mcg 2%

Kalium 417 mg 9%

Kalsium 18 mg 2%

Karbohidrat 14,3 g 11,5%

Kolesterol 0 mg 0%

Lycopene 5204 mcg

Magnesium 22 mg 5,5%

Mangan 0,150 mg 6,5%

Mineral

Natrium 2 mg 0%

Niacin 1,084 mg 7%

Phyto-nutrisi

Protein 2,55 g 5%

Pyridoxine 0,110 mg 8,5%

Riboflavin 0,040 mg 3%

Selenium 0.6 mcg 1%

Seng 0,23 mg 2%

ß-karoten 374 mcg

Tembaga 0,230 mg 2,5%

Asam pantotenat 0.451 mg 9%



Manfaat


  • Mencegah Kanker

  • Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh

  • Membantu Menjaga Kesehatan Mata

  • Membantu Mengatasi Disentri dan Diare

  • Menjaga Kesehatan Otak

  • Menutrisi Kulit

  • Membantu mencegah terjadinya tekanan darah tinggi dengan cara menetralisir efek natrium (kalium)

  • Memperlambat absorpsi masakan dan membantu mengendalikan kadar gula darah (serat)

  • Mengurangi stress dan membantu relaksasi otot serta saraf (magnesium)

  • Mencegah terjadinya kelainan bawaan pada janin (asam folat)

  • Membantu metabolisme kelenjar tiroid dan membantu proses produksi serta absorpsi tiroid (tembaga)



Berikut ialah macam-macam Jambu biji:


1. Jambu Bangkok

 Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji

Jambu bangkok ialah sebutan bagi jambu biji yang mempunyai buah besar. Beberapa jambu biji pada kultivar ini ialah introduksi dari Thailand. Salah satunya ialah Jambu Sari, Jambu sari mempunyai diameter buah sekitar 10 cm dengan berat sekitar 600 sampai 1000 gram, Kulit buahnya berwarna kekuningan mengkilap bila sudah masak, Daging buahnya tebal dengan tekstur halus berwarna putih dengan aroma harum, tidak berserat, empuk serta mempunyai rasa yang manis. Pada jambu sari ukuran pada ketika masak akan lebih kecil dibandingkan pada ketika sebelum masak.


2. Jambu Sukun

 Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji

Jambu sukun ialah jenis jambu yang tidak mempunyai biji, jika pun mempunyai biji mungkin hanya ada sekitar 2 sampai 3 biji. Daging buah pada jambu biji jenis ini mempunyai warna putih kekuningan, tekstur buahnya agak keras,renyah, beraroma wangi dengan rasa bagus sedikit asam.


3. Jambu Kristal

 Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji

Jambu Kristal ialah jenis jambu dengan biji hanya sekitar 3% dari bab buahnya. Rasa buah jambu biji jenis ini bagus dengan tekstur buah lembut tapi renyah.


4. Jambu Tanjung Barat


 Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji

Jambu Tanjung Barat atau Jambu Pasar Minggu ini ialah jenis jambu mempunyai kulit buah berwarna hijau kekuningan bila masak dengan bentuk buah agak lonjong dengan ujung bundar dan meruncing pada bab pangkalnya. Jenis jambu ras lokal yang mempunyai 2 variant yaitu jambu dengan daging buah putih atau jambu susu putih dan Jambu dengan daging buah merah. Jambu dengan daging buah putih lebih banyak disukai dibandingkan dengan jambu dengan daging merah alasannya rasa pada yang berdaging putih lebih manis, daging buahnya agak tebal dengan tekstur lembut sedangkan yang berdaging buah merah mempunyai rasa kurang bagus dan buahnya cepat busuk.



5. Jambu Biji Getas Merah


 Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji

Jambu Biji Getas Merah ialah jenis jambu biji dengan daging berwarna hijau kekuningan dan isinya berwarna merah muda. Jambu ini mempunyai bentuk melonjong dengan rasa kurang bagus tapi jambu ini mempunyai khasiat yang baik alasannya terdapat tanin, quersetin, glikosida quersetin, flavonoid, minyak atsiri, asam ursolat, asam psidiolat, asam kratogolat, asam oleanolat, asam guajaverin dan vitamin yang lebih banyak di banding jenis lain.


6. Jambu Australia


 Serta Kandungan Gizi yang terdapat Di Dalamnya Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji

Jambu Australia ialah jenis jambu yang di introduksi dari Australia. Buahnya mempunyai rasa tawar apabila belum masak tapi apabila sudah masak rasanya manis. Keunikan dari jambu biji jenis ini ialah daun pada pohonnya berwarna merah keunguan.


Demikian artikel pembahasan tentang”Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji“, semoga bermanfaat dan jangan lupa ikuti postingan kami berikutnya. Sampai jumpa




Belum ada Komentar untuk "Jambu Biji – Penjelasan, Klasifikasi, Kandungan Gizi, Manfaat, Serta Jenis-Jenis Jambu Biji"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel